Giriş
  Şifremi Unuttum

İlk defa mı buradasınız? Hemen kaydolun!

Kaydol

Parola Hatırlatma
Hata
Hata


Yarışmalar Edebi Bilgiler
Edebiyat Yarışmaları Faydalı Bilgiler

Sevgili katılımcılar!

Bu konuda yarışma eserleri yazarken işinize yarayacak ipuçlarının yanı sıra edebiyat yarışmalarında sıklıkla sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz .

razdel.png

Göreve ek olarak, her yarışmanın değerlendirmeyi etkileyen bir dizi gereksinimi vardır: çalışma bunları ne kadar karşılarsa, nihai puanı da o kadar yüksek olur.

1- Yaratıcılık biçimi: şiir veya düzyazı.

Pek çok tanım var ama biz aşağıdakilere sadık kalacağız:
- şiir - şiirler; düşünceleri mecazi olarak kelimelerle ifade etme ve güzelliği yansıtma sanatı.
Yarışma çalışması bir kelime kümesine benziyorsa yeniden yazılması istenebilir ancak bu yalnızca yazarların üç deneme hakkı olduğu yarışmalar için geçerlidir.
Diğer müsabakalarda puan düşürülecektir.
- düzyazı - şiirsel olmayan edebiyat. Anlamı ve konusu olan bir hikaye olmalı. Ödevin düz yazı yazmayı gerektirmesi halinde, dizelere bölünmeden tasarlanan şiirsel formların kullanımından not düşürülecektir. Düzyazının satırlara bölünmüş bir şiir gibi biçimlendirilmesi durumunda eser diskalifiye edilecektir.

2- Yarışmanın Teması: Efsane Ejderhalar Mirası

Katılımcılar çoğu zaman bu durumu gözden kaçırarak puan kaybediyorlar! Edebiyat Yarışması Ödevleri için Genel Koşullarda bir madde vardır: Çalışmanız, karakterinizin yaşadığı Feo'nun fantastik dünyası hakkında yazılmalıdır (oynanış, oyun argosu ve gerçeklik bu dünyanın dışındadır).
Bu, eğer çalışma oyunla ilgiliyse, bunun için notun düşürüleceği anlamına gelir ! Çalışmanız, karakterlerin kendilerini kendi dünyalarında anladıkları Feo'daki yaşamı konu edinmelidir. Lütfen "dvar" ve "dwar" kelimelerinin oyun alanının bir parçası olduğunu, dolayısıyla bu terimlerin de Efsane dünyasının kapsamı dışında kaldığını unutmayın. Gerçekliğin veya oynanışın tanımı, yalnızca kahramanın zaman ve mekanda taşınmasını içeren bir fantastik edebiyat tekniği kullanıldığında derecelendirmeyi etkilemeyecektir.

FAYDALI OLABİLECEK BİLGİLER

Jüri, çalışmaları “Puanlama sistemi” paragrafında listesi yayınlanan kriterlere göre değerlendirir.

1. Çalışmanızı doğrudan alım konusuna göndermek için acele etmeyin! Metninizde hatalar olup olmadığını kontrol etmek için Word gibi herhangi bir programı açın. Yaratıcı bir dürtüyle, hiç beklemediğiniz bir yerde hata yapabilirsiniz!
2. Karakterlerinize karakter vermeye çalışın, klişelerden kaçının, görsellerin okuyucunun hayal gücünde hareketli resimler uyandırmasını sağlamaya çalışın.
3.Tekrarlardan kaçınmak ve hikayeyi güçlendirmek için mümkün olduğunca eş anlamlı sözcükler kullanın.
4. Eserin , yarışma eseri veya bir kısmının yazılması amacıyla başkalarının metinlerinden (Kütüphanedeki makaleler dahil) derlendiği tespit edilirse eser diskalifiye edilecektir. Başka birinin metni epigraf, alıntı, paskalya yumurtası, referans veya başka bir edebi araç olarak çerçevelenmişse, bu durum "Ödeve Uygunluk" ve "Şiir/Yazma Becerisi" kriterlerinin notunu etkileyebilir. bu tür cihazların aşırı olduğu ortaya çıkarsa. Bu nedenle yarışma girişlerinde bunları dikkatli kullanın.
5. Düzyazı için! Olay örgüsü değerlendirmede önemli bir rol oynar. Hikayedeki olayların sırasını kaybetmemeye çalışın. Elbette yazarın hayal gücü okuyucuyu inanılmaz mesafelere ve kurnaz entrika ağlarına götürebilir, ancak olay örgüsünü kaybetmemeniz tavsiye edilir.
6. Şiir için! Şiir yarışmalarında kafiye şartı varsa kafiyeli mısralarda en azından son vurgulu hecenin örtüşmesi gerekir. Jüri iki kritere göre puanları düşürme hakkını saklı tuttuğundan, yer değiştirmiş veya "yazarın vurgularından" ve ayrıca yalnızca bir vurgulu sesli harfin eşleştiği çeşitli "zayıf kafiyelerden" kaçınmanızı öneririz. Teşvik ödülü için yeterli puan olmaması.
Satır sonlarında ne kadar çok ses çakışırsa, kafiye o kadar zengin olur ve dolayısıyla ilgili kritere göre puan o kadar yüksek olur. Lütfen yarışmalardaki görevleri dikkatlice okuyun çünkü şunları yapmanız gerekebilir: a) belirli bir tür veya türden bir kafiye seçmek; b) Tamamen kafiyesiz bir şiir yazın.
7. Kalın , italik ve altı çizili gibi metin vurgularını yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda kullanmaya çalışın!
8. Ödevleri okurken herhangi bir şüpheniz varsa, mevcut yarışmaların tartışma başlıklarında soru sormaktan çekinmeyin.

razdel.png

Yeteneğinizin Sihirli Ayna'dan daha parlak parlamasına yardımcı olmak için sorularınızın yanıtlarını arıyoruz!